Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Πώς ελέγχουν το κυβερνο-έγκλημα 100 ψηφιακοί «νονοί»



Police-Voice blog ➤
Στον ρωσόφωνο κόσμο κρύβεται η πλειοψηφία των «κυβερνο-νονών» που έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα το κακόβουλο λογισμικό. Υπάρχουν μόνο 100 περίπου νονοί του παγκόσμιου κυβερνοεγκλήματος, σύμφωνα με την Europol.


O επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος Τρολς Ερτινγκ μίλησε στο ραδιόφωνο του BBC για τους συγκεκριμένους και περιορισμένους σε αριθμό άριστους προγραμματιστές που πρέπει να στοχεύσουν οι Αρχές.
«Σχεδόν δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Εάν καταφέρουμε να τους βγάλουμε από το παιχνίδι, οι υπόλοιποι θα πέσουν εύκολα», όπως είπε. Ωστόσο, η κατάσταση είναι όλο και δυσκολότερη, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται.
«Προς το παρόν τα καταφέρνουμε, αλλά οι κυβερνοεγκληματίες έχουν περισσότερα μέσα και λιγότερα εμπόδια. Η απληστία και το κέρδος είναι το κίνητρό τους και δημιουργούν κακοπροαίρετο λογισμικό με ταχύτητες που δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε», προειδοποίησε ο Ερτινγκ.
«Οι εγκληματίες πλέον δεν έρχονται στις χώρες μας, διαπράττουν τα εγκλήματά τους από απόσταση - έτσι δεν μπορώ να τους πιάσω με τα παραδοσιακά "εργαλεία" ... πρέπει να συνεργαστώ με χώρες που δεν έχω συνηθίσει και αυτό με τρομάζει λίγο», καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους «νονούς» βρίσκονται στις χώρες που μιλάνε ρωσικά.
Οι σχέσεις με τις αντίστοιχες ρωσικές υπηρεσίες δεν είναι πάντα καλές, αλλά σύμφωνα με τον Ερτινγκ «βελτιώνονται» - πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στη Μόσχα για επαφές σχετικά με τέσσερις διαφορετικές μεγάλες υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος. Πλέον, προσδοκά να υπάρξουν συλλήψεις και καταδίκες στο εγγύς μέλλον.
Οι Ρώσοι «κυβερνο-νονοί» αρχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα δημιουργώντας κακόβουλο λογισμικό, το οποίο στη συνέχεια δοκιμάζουν και το διαθέτουν ως υπηρεσία σε online forum.
Στη συνέχεια, αυτό χρησιμοποιείται από κάθε είδους απατεώνες και εγκληματίες τόσο στην Ανατολική Ευρώπη, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, σύμφωνα με τον Ερτινγκ.
Η εμπορευματοποίηση του κυβερνοεγκλήματος είναι αυτή που καθιστά πλέον δύσκολη την αντιμετώπισή του. «Είναι πραγματικά εύκολο να γίνεις κυβερνοεγκληματίας. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αφού απλώς κατεβάζεις τα προγράμματα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις», όπως είπε.
Αλλο η ιδιωτικότητα, άλλο η ανωνυμία
Ο Ερτινγκ αναφέρθηκε επίσης και στο ότι οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τους μηχανισμούς παρακολουθήσεων των ΗΠΑ «τραυμάτισαν» την παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού του κυβερνοεγκλήματος.
«Υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ των "καλών" στο διαδίκτυο, σχετικά με την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα. Δεν θεωρώ ότι είναι το ίδιο. Νομίζω ότι έχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα στην ανωνυμία», είπε ο Ερτινγκ, αναφερόμενος στην "απαράδεκτη" αύξηση της κωδικοποίησης των επικοινωνιών.
Εκανε μάλιστα μία προβολή στο φυσικό κόσμο: «Φανταστείτε να μην μπορείτε να ανοίξετε το πορτ-παγκάζ ενός οχήματος, όταν υποψιάζεστε ότι έχει μέσα όπλα ή ναρκωτικά... Ποτέ δεν θα το δεχόμασταν αυτό ... θεωρώ ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει στον ψηφιακό κόσμο. Σιχαίνομαι τις αναφορές σε "πίσω πόρτες", αλλά πρέπει να υπάρχει μία δυνατότητα για τις διωκτικές Αρχές, εάν έχουν εξουσιοδότηση, να κοιτάνε τι κρύβετε στον ψηφιακό σας κόσμο».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου