Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΖΗΤΑΔΕΣ ! ! Η θρυλική Ομάδα ΖΗΤΑ συμπλήρωσε 38 χρόνια ! Οι ήρωες πεσόντες Ζητάδες είναι πολλοί, ας τους θυμηθούμε!! - BINTEO

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ  ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΖΗΤΑΔΕΣ ! !


Police-Voice blog ➤
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ  ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΖΗΤΑΔΕΣ !
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ! ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ !
Η Ομάδα Ζ  δημιουργήθηκε στις 17/2/1979 με απόφαση της ηγεσίας του αστυνομικού σώματος
ΣΥΣΤΑΣΗ
Σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της Άμεσης Δράσης (στον Νομό Αττικής για αρχή), υπήρξε η σύσταση της ομάδας δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ομάδα Ζ» στις 17/2/1979, με απόφαση της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας Πόλεων.
Η ομάδα αυτή επανδρώθηκε στην αρχή από Αστυνομικούς της Τροχαίας Αθηνών και στην συνέχεια από Αστυνομικούς διαφόρων Υπηρεσιών, οι οποίοι επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στην Άμεση Δράση ως μοτοσικλετιστές με δική τους αίτηση.
Διευθυντής της Άμεσης Δράσης Αττικής ήταν ο Αστυν. Δ/ντής Σηφάκης Εμμανουήλ και προϊστάμενος της Ομάδας Ζ ο Αστυν. Β΄ Σταθάτος Παναγιώτης με βοηθό τον Ανθ/μο Κουκιάσα Δημήτριο.

Στις 18/2/79 εννέα μοτοσικλετιστές ανέλαβαν δοκιμαστικά καθήκοντα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του καινούργιου αυτού θεσμού.
Στον ίδιο χρόνο και μετά τις πρώτες εντυπώσεις προστέθηκαν άλλοι έξι και ο Αρχιφύλακας Μώρος Κλέων, που ήταν και ο πρώτος παραγωγικός Αρχιφύλακας που οδηγούσε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα. Κατά το πρώτο χρόνο της ίδρυσης και λειτουργίας και για χρονικό διάστημα ενός και πλέον χρόνου εκινούντο 15 μοτοσικλετιστές.
Από 17-9-1981 εκινούντο 55 μοτοσικλετιστές στα όρια που αστυνόμευε η τότε Αστυνομία Πόλεων και αυξήθηκαν μέχρι τους 100 μοτοσικλετιστές μέχρι που έγινε η ενοποίηση με το σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής και αργότερα η υπηρεσία της Ομάδας Ζήτα επεκτάθηκε και σε άλλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη η Πάτρα κ.λπ.
Το όνομά της ως Ομάδα "Ζ" το πήρε από την Ελληνική αλφάβητο με την χρήση του γράμματος ολογράφως ΖΗΤΑ ή Ζήτα και χρησιμοποιήθηκε ως κωδικός αναγνώρισης στον ασύρματο. Όπως άλλες υπηρεσίες χρησιμοποιούν το Α (για τα περιπολικά) το Δ (για τους μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας) κλπ έτσι κι αυτή η υπηρεσία έπρεπε να έχει ως αναγνωριστικό κάτι εύηχο για την χρήση ασυρμάτου όταν τους καλούσαν και επιλέχτηκε το "Ζ".
Το αρχικό σήμα της Ομάδας Ζήτα ξεκίνησε από ιδέα του Αρχιφύλακα Κων/νου Καβαλινάκη λίγο πριν την ενοποίηση της Ελ. Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και υλοποιήθηκε στο εργαστήριο με την επωνυμία Taboo στην οδό Μάγερ (κέντρο Αθηνών) όπου φιλοτεχνήθηκε τόσο από τον ιδιοκτήτη του Παναγιώτη Μπιτζιλέκη όσο και από τον Χ ΚΟΥΛΟΥΡΗ για την τελική έκδοση του σήματος.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
 Η σύσταση και η λειτουργία του νέου αυτού θεσμού αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική λόγω των κυκλοφοριακών προβλημάτων και από την ανάγκη της γρήγορης παρουσίας της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ σε διάφορα συμβάντα, κυρίως υψηλού κινδύνου και έγινε ένας θεσμός πολύ χρήσιμος που θα πρέπει να αναπτύσσεται, όσο οι ανάγκες το απαιτούν, τόσο για την πάταξη διαφόρων μορφών εγκληματικότητας όσο και για την συνέχεια της κοινωνικής προσφοράς προς τον πολίτη η οποία έχει σχέση με τη παροχή ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ π.χ. προπομποί σε άμεσες μεταφορές ασθενούντων ατόμων –ενηλίκων η ανηλίκων- σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα, συνοδείες ξένων επισήμων, αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ.
ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΖΗΤΑ
 Η επικινδυνότητα αυτής της υπηρεσίας φαίνεται από το πλήθος (μερικά παρακάτω) θανατηφόρων συμβάντων κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.
  1. Αστυφ. ΛΑΔΙΑΣ Σπυρίδων ------------------------22/12/1980
  2. Αρχιφ. ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ Αντώνιος ----------------21/06/1987
  3. Αστυφ. ΚΩΣΤΑΣ Δημήτριος -----------------------25/10/1991
  4. Αστυφ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ Ευάγγελος -------------------11/11/1991
  5. Αστυφ. ΛΑΟΥΡΔΑΣ Ανδρέας ---------------------25/11/1995
  6. Αστυφ. ΚΟΤΣΙΑΣ Δημήτριος-------------------16-17/01/2002
  7. Αστυφ. ΔΗΜΟΣ Παναγιωτης ----------------------16/11/2003
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
 Η αριθμητική δύναμη αυτής της υπηρεσίας της Α.Δ. δεν δικαιολογεί τη λέξη ΟΜΑΔΑ, αλλά παρέμεινε το όνομα, από τον πρώτο της πυρήνα των 15 ατόμων, που χαρακτηριζόταν από το πνεύμα της συναδελφικότητας και ομαδικότητας, κάτι που ακολούθησαν και οι επόμενοι Ζ(ητάδες).
Η Ομάδα Ζήτα εξακολουθεί και υπάρχει στους κόλπους της Άμεσης Δράσης και μετρά 38 χρόνια ιστορίας για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.
Ίσως να αποδυναμώθηκε αριθμητικά με τον καιρό και με τις δημιουργίες άλλων μονάδων δίκυκλης αστυνόμευσης αλλά η Ομάδα Ζήτα παραμένει μία από τις αιχμές του δόρατος που έχει να επιδείξει η ΕΛ. ΑΣ.
Η Police-VOICE GR & ο πρωτος Ζ-28 εύχεται στην Ομάδα Ζήτα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!


Πηγή ➤

10 σχόλια:

  1. Χρονια τους πολλα, παντα με ασφαλεια κι επιτυχιες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρονια πολλα σε σας γιγαντες της πολης παντα επιτυχιες και χωρις απωλειες

      Διαγραφή
  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΗ <> ΓΙΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΣΧΗΜΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΙ,ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΟΔΗΓΟΣ ΣΑΣ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και προσοχή να γυρνάτε πάντα γέροι και σώοι στα σπίτια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και προσοχή να γυρνάτε πάντα γέροι και σώοι στα σπίτια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά και προσοχή να γυρνάτε πάντα γέροι και σώοι στα σπίτια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΩΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρονια πολλα παιδια ηρωες της ασφαλτου και της ασφαλεια μας.....Σας ευχαριστω και να εισαστε γεροι παντα και η Παναγια μαζι σας παντα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρονια πολλα παιδια .....ηρωες της ασφαλτου και της ασφαλειας μας... να προσεχετε και η Παναγια μαζι σας .Σας ευχαριστω!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή