Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΑΡΧΙΣΑΝ & ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ! Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς τα Σκόπια! «Αλλάξτε τώρα το Σύνταγμα σας» – Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης

ΑΡΧΙΣΑΝ & ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ! Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς τα Σκόπια! «Αλλάξτε τώρα το Σύνταγμα σας» – Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης


Police-Voice blog ➤
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός την προσεχή Τετάρτη (24.01.2018). Στην συνάντηση θα «δώσουν το παρών» και οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στα Σκόπια

Αναγκαία θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων για την απάλειψη των άρθρων που παραπέμπουν σε αλυτρωτικές επιδιώξεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία με τη γειτονική χώρα ώστε να επιτραπεί η ένταξη της στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, έτσι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί και η λήψη της ενταξιακής ημερομηνίας από την ΕΕ στα μέσα Απριλίου.
«Αν μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς την συνταγματική κατοχύρωση του νέου ονόματος και την απάλειψη των αλυτρωτικών άρθρων που υπάρχουν στο Σύνταγμα, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο μοχλό πίεσης και πιθανόν οι όποιες συμφωνίες υπάρξουν να μείνουν κενό γράμμα» δηλώνει στην Real News ανώτερη διπλωματική πηγή.
Την ίδια ώρα η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «σαλαμοποιήση» της συμφωνίας προκειμένου ορισμένα θέματα να αναβληθούν για μετά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Γκάφα Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης

Μία γκάφα ολικής έκανε ο Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κανάλι των Σκοπίων. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αποκάλεσε ουσιαστικά «Μακεδόνες» τους κατοίκους της ΠΓΔΜ την ώρα που που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.
«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας «Μακεδόνας» έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: «Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς»», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς.
Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Νίμιτς έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε για την ονομασία διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, όπως είπε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε.

Δείτε το βίντεο

Τα πέντε ονόματα που προτείνει

Τα πέντε ονόματα που, σύμφωνα με τη σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.mk προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς είναι:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας [Σκόπια])
Η συντομογραφία των ονομάτων που προτείνεται είναι:
Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)
Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)
Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)
Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη)
Makedonija (Skopje)

Τσίπρας: «Είμαι αποφασισμένος να βρω λύση»

«Θα το πάω μέχρι το τέλος. Είμαι αποφασισμένος να βρω λύση», λέει ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του και προετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός.
Ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής τονίζει ότι «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών». Και αφού κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας που επί Μεγάλου Αλεξάνδρου «επεκτάθηκε πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας», χαρακτηρίζει ανιστόρητους όσους επιμένουν στην…αποκλειστικότητα της Μακεδονίας. Τσίπρας Σκοπιανό Καμμένος Σαμαράς
«Είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικόπροσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». 

Η μητέρα Μακεδόνισσα και η ανοησία να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία

Σε ερώτηση αν ταυτίζει όσους διαφωνούν με λύση στο «Μακεδονικό» με την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά αρνητικά και σημειώνει πως «αν υπάρχει ευκαιρία, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Σημειώνει πως σέβεται τις ανησυχίες και «ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα». Άλλωστε, σημειώνει «κι εγώείμαι μισός Μακεδόνας. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μακεδονία από πρόσφυγες γονείς από την ανατολική Θράκη».
Καλεί όμως όσους αντιδρούν στη λύση «να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ.
Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Σκοπιανό: Δημοσκόπηση «φωτιά»

Ακόμα μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση για το πως οι Έλληνες «βλέπουν» τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πλειοψηφία των πολιτών ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων και απορρίπτει όποια ονομασία έχει τον όρο «Μακεδονία». Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για την εφημερίδα Τα Νέα.

Το 61% θέλει δημοψήφισμα για την ονομασία

Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες που μετείχαν στη δημοσκόπηση για το αν υπάρχουν περιθώρια για κοινά αποδεκτή λύση. Το 50% απαντά θετικά αλλά το 44% πιστεύει το αντίθετο!

Όχι» στη… «Μακεδονία»

Η οποία, σύμφωνα με τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Η συμφωνία με βάση τις προτάσεις που έκανε πριν από μερικές μέρες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απορρίπτεται με συντριπτικά ποσοστά.
Είναι ενδεικτικό ότι την ονομασία «Άνω Μακεδονία» απορρίπτει το 78% των ερωτηθέντων (σε αντίθεση με το 18%). Το «Νόβα Ματσεντόνιγια» απορρίπτει το 77% (υπέρ είναι το 19%) και το Νέα Μακεδονία απορρίπτει το 82% (υπέρ το 15%).

Καρφωμένα τα βλέμματα στην Θεσσαλονίκη

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Θεσσαλονίκη καθώς το μεσημέρι της Κυριακής (21.01.2018) είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
Ήδη τα τεχνικά συνεργεία έχουν στήσει την εξέδρα, η οποία θα έχει φόντο το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τα ηχητικά συστήματα. Στις εργασίες προετοιμασίας πήρε μέρος πλήθος εθελοντών.

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές

Η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία έχει ανακοινώσει τα ονόματα των ομιλητών. Αυτοί θα είναι οι:
– Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος
– Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος
– π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης
– Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος
– Φραγκούλης Σ. Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου